Opetusvideot ja koulutusvideot

Opetukseen käytettävillä selitysvideoilla kerrotaan esimerkiksi tuotteen tai palvelun käytöstä, opetetaan uutta tietoa tai autetaan oivaltamaan käsiteltävästä asiasta olennainen. Niitä hyödynnetään laajasti aina henkilöstön koulutuksesta asiakkaiden opastamiseen. Koulutusvideoita tehdään usein muutaman videon sarja saman aiheen ympäriltä.

Taloustaito opettaa lukijoilleen talouden hallintaa opetusvideoiden avulla

Veronmaksajan Taloustaito tarjoaa asiakkailleen selitysvideoiden avulla tiivistä koulutusta talouden hallintaan liittyen. Esimerkiksi tällä alle kahden minuutin videolla selvennetään päivärahojen määräytymisperusteet koti- ja ulkomaanmatkoilla. Katso myös Taloustaidolle tehty video luovutustappioiden vähentämisestä verotuksessa.

Mitä ovat opetusvideot ja koulutusvideot?

Opetustarkoitukseen tehty selitysvideo tukee oppimistilannetta tai on itsessään kokonaisvaltainen koulutusmateriaali. Sen tarkoituksena on, että katsoja oivaltaa tai oppii jotain uutta. Selitysvideo toimii opetusvälineenä erityisesti silloin, kun viestittävä asia on monimutkainen tai siinä on useita erilaisia ulottuvuuksia, joiden suhteita halutaan havainnollistaa visuaalisesti. Videon avulla voi hahmottaa asioiden syy-seuraussuhteita, suhdetta suurempiin kokonaisuuksiin tai muita, jopa äärimmäisen abstrakteja logiikoita. Se sopii myös toimintatapojen opettamiseen.

Miten selitysvideoita käytetään opettamisessa?

Selitysvideo toimii koulutuksessa niin lähiopetustilanteessa, etäopetuksessa muun opetusmateriaalin tukena ja itsenäisenä opiskelumateriaalina. Koulutusvideot voidaan rakentaa myös siten,  että videota voidaan katsoa osissa keskustelun tukena, tai että sen rinnalla halutaan näyttää tai havainnollistaa muita asioita, esimerkiksi näyttää miten jokin laite tai tekniikka toimii käytännössä.

Selitysvideo voidaan toteuttaa myös itsenäiseksi opetusmateriaaliksi, esimerkiksi verkkokurssin oppimateriaaliksi. Koulutusvideo korvaa diaesitykset ja muut perinteiset itseopiskelumateriaalit sitoen yhteen esimerkiksi asiantuntijan kertomuksen, visuaaliset havainnemateriaalit materiaalit ja muista opetusmetodeista poiketen myös syventävän, aihetta avaavan animaation. Tällaisella koulutusvideolla voidaan myös perehdyttää laajempia kohderyhmiä esimerkiksi ymmärtämään jonkin hankkeen merkitystä tai opastaa uuden teknologian käyttöön.

Sovelluskohteita

Opettamiseen voidaan käyttää monenlaisia videoita. Tässä eriteltynä tavallisimmat käyttötarkoitukset. Raja erilaisten videoiden välillä ei ole selvä, sillä kaikissa selitysvideoissa tavoitellaan oppimiseen liittyvää oivaltamista.

Opetusvideo

Opetusvideo nimensä mukaisesti opettaa katsojalleen jonkin asian. Selitysvideona tehty opetusvideo keskittyy usein yhteen asiaan per video, oivalluttaen olennaisen katsojalle.

Katso Taloustaidolle tekemämme opetusvideo päivärahoista esimerkkinä opetusvideosta. 

Opastusvideo (tutorial)
Opastusvideoita käytetään esimerkiksi tuotteen käytön opastuksessa tai palvelun etenemisen avaamisessa. 

Katso Simucubelle tekemämme videosarja esimerkkinä tutorial-henkisestä opetusvideoista. 

Koulutusvideo
Koulutusvideo toimii itsessään opiskelumateriaalina kouluttaen katsojaa johonkin tiettyyn aiheeseen. Koulutusvideo sisältää usein enemmän tietoa kuin opetusvideo tai opastusvideo, syventäen osaamista ja tarjoten katsojalle pohdittavaa.

Katso Kuluttajaliiton kanssa tekemämme Huijarit kuriin -video esimerkkinä koulutusvideosta.

Kiinnostaako selitysvideoiden käyttäminen opettamisen tai kouluttamisen apuna?

Keskustellaan tarkemmin!

Autamme mielellämme erilaisiin opetustarkoituksiin tarkoitettujen videoiden tilaamisessa ja hankintojen suunnittelussa. Konsultointimme on maksutonta eikä sido mihinkään!

Jätä yhteystietosi oheisella lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä kahden arkipäivän kuluessa.

Jätä yhteystietosi  Simucube opastaa asiakkaittaan tuotteensa käyttöön 8 videon opastusvideosarjalla

  Simucuben opastusvideosarja opastaa turvalliseen ajokokemukseen

  Simucuben kanssa tekemämme opastusvideosarja (tutorial) opettaa katsojaa käyttämään laitetta turvallisesti ja säätämään laitteen itselle sopivaksi. Simucube valmistaa huipputason simulaattorikokemuksen mahdollistavaa laitetta, joka luo realistisen ajotuntuman. Koska erilaisia säätöjä on paljon, auttaa opastusvideosarja katsojaa pääsemään jyvälle laitteen monipuolisuudesta, vähentäen samalla tekniseen tukeen liittyviä yhteydenottoja.

  Opastusvideosarjoja käytetään monenlaisten tuotteiden ja palveluiden käyttöopastuksissa. Selitysvideoina tehdyt opastusvideot hyödyntävät selitysvideoista tuttuja oivallusrakenteita, mahdollistaen hyvin tiiviin ilmaisun ja auttaen katsojaa oivaltamaan itse olennaisen.

   

  Kuluttajaliitto kouluttaa huomaamaan digihuijauksia selitysvideon avulla

  Kuluttajaliitto ja Suvanto käyttävät yhdessä tekemäämme Huijarit kuriin! Tunnista digihuijaus -koulutusvideota ikäihmisten ja heidän läheistensä kouluttamiseen. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta erilaisista huijauksista ja kouluttaa ihmisille valmiuksia niiden kohtaamiseen.

  Miksi valita meidät koulutusvideon tekijäksi?

  Opettamiseen käytettävä video avaa katsojallesi jotakin erityistä, jonka kertominen ymmärrettävästi muilla keinoilla olisi hankalaa. Tässä onnistuminen vaatii videon tekijältä kokemusta oivalluttavasta videoviestinnästä. Meillä on  kyky tehdä monimutkaisesta yksinkertaista.

  Onnistunut opetusvideo syntyy osaavien tekijöiden ja aiheen asiantuntijoiden, siis sinun ja kollegoidesi, sekä oivalluttavan videoviestinnän asiantuntijoiden tiiviissä yhteistyössä. Kokeneet, eri alojen korkeakoulutetut tekijämme auttavat työstämään viestistä ymmärrettävän. He tulevat useista eri taustoista aina liiketoiminnasta tutkimukseen ja järjestöelämän kiemuroista taiteelliseen työhön. Kun sinun tietosi ja meidän osaamisemme yhdistetään hallitussa, havainnollistavaan videoviestintään suunnitellussa prosessissa, löydämme yhdessä viestisi todellisen ytimen.

  Teemme kaikki videomme hyödyntäen useiden vuosien aikana kehitettyä, havainnollistavaan videoviestintään suunniteltua prosessia. Prosessi on asiakkaalle avoin eikä kuormita asiakastamme turhaan. Hallitun, tunnetusti toimivan prosessimme ansiosta videon hankinta on asiakkaallemme riskitöntä, sillä annamme kaikille videoillemme täyden 100% tyytyväisyystakuun.

  Huijarit kuriin -koulutus on saatavilla myös saavutettava video viittomakielisenä. Videosta on lisäksi tehty markkinointiversio (alla).

  Muutamia esimerkkejä videoistamme

  Suunnitteletko videoiden käyttöä opetuksessa tai koulutuksessa?

  Pyydä tarjous täyttämällä oheinen lomake tai soita suoraan meille!

  Oletko hankkimassa selitysvideota opetukseen tai koulutukseen? Jätä meille tarjouspyyntö oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä kahden arkipäivän kuluessa.

  Tarjoamme selitysvideoita kahdessa eri laajuudessa:

  Selitysvideo on tavallinen selitysvideo, joka sopii tavalliseen viestintään. Tekemisen tapa on ketterä ja suoraviivainen, johtaen nopeasti valmiiseen videoon. Selitysvideo on mahdollista saada myös pikatuotantona.

  Oivallusvideo® on erikoistason selitysvideo, joka on suunniteltu vaativan viestinnän tarpeisiin. Prosessi sisältää fasilitoituja työpajoja ja useita vaiheita, joissa videon viestiä testataan erilaisin luonnoksin sekä koeyleisön avulla. Oivallusvideoissa moniammatillinen ja korkeakoulutettu tiimi työstää videosi viestiä kanssasi. Oivallusvideo on ratkaisusi erityisesti silloin, kun viestintäsi ei saa epäonnistua.

  Voit valita jo tarjouspyynnössä kumpi vaihtoehdoistamme sopisi tarkoituksessi parhaiten. Jos et ole varma, autamme oikean vaihtoehdon valinnassa.

  Soita Mikolle 
  +358 41 317 4977

  Soita Jonille
  +358 400 775 785

  Pyydä tarjous