Miksi uniikki selitysvideo?

Tässä sarjassa vastaamme asiakkaidemme kysymyksiin, jotka ovat nousseet esiin joko videon hankintaa suunniteltaessa tai videon toteutuksen aikana. Kysymyksiin vastaa aina parhaiten kunkin aiheen tunteva asiantuntijamme. Katso kaikki artikkelit tietopankistamme.

Kysymys: Mitä tarkoittaa, että video suunnitellaan yksilöllisesti tilaajan kanssa?

Kjelp Oy:n uniikki selitysanimaatio

Uniikki selitysvideo on organisaation käyntikortti verkossa. Tässä eräs esimerkki tekemistämme selitysvideoista. Kjelp Oy:n videolla kerrotaan palvelusta 2D-animaation avulla.

Kjelpin animaation tyyli on johdettu yrityksen minimalistisesta ja pelkistetystä ilmeestä. Siihen on haettu vivahteita kansainvälisten lifestyle-yhtiöiden viestinnästä.

Yhtiön logo ja värimaailma säilyvät samanlaisina videolta toiselle. Samaa kokonaisuutta heijastavat myös verkkosivut.

Meiltä kysytään aina silloin tällöin, mitä tarkoittaa että jokainen videoistamme suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että teemme kaikista videoistamme uniikkeja, emmekä tee niitä valmiista materiaaleista (huom. tämä ei tarkoita asiakkaan kannalta fiksua olemassa olevien pohjamateriaalien käyttöä, lue Rikun artikkeli aiheesta). Videon käsikirjoitus, kerronta, äänimaailma, grafiikka, liikekieli ja muotokieli suunnitellaan vastaamaan tilaajan tarvetta ja brändiä. 

Suunnittelemme jokaisen selitysvideon yhdessä tilaajan kanssa. Käymme läpi videon tavoitteet ja käytettävissä olevan budjetin, kirjoitamme yhdessä käsikirjoituksen ja suunnittelemme kuvituksen. Testaamme ideat projektin aikana useassa eri vaiheessa ja niitä hiotaan jatkuvasti yhdessä. Näin pidämme huolta siitä, että video on kaikilta osin tilaajan näköinen ja toiveiden mukainen. Moniammatillinen työryhmämme auttaa tekemään viestistä kuin viestistä ymmärrettävän.

Tyylin ja toteutustavan suhteen tämä tarkoittaa kolmea asiaa:

  1. Videon toteutustapa valitaan yhdessä asiakkaan kanssa ja suunnitellaan tukemaan haluttua viestiä
  2. Kaikki videoiden grafiikka räätälöidään varta vasten tilaajalle ja animaatiokerronta suunnitellaan jokaiselle videolle erikseen.
  3. Teemme kaiken tämän Suomessa, suurelta osin Tampereella. Näin vältämme rikkinäisen puhelimen ja hitaat muutoskierrokset. Toki kansainväliset puhujat tulevat ulkomailta.

Suurin osa graafikoistamme työskentelee Tampereen toimipisteessämme Kuninkaankadulla. He piirtävät luonnokset ja lopulliset grafiikat asiakkaan kanssa tehtyjen suunnitelmien pohjalta, tietysti brändiohjeistukset huomioiden. Yleensä tapaat graafikon videoprojektin aikana ja voit keskustella tarpeistasi suoraan hänen kanssaan.

Myös animaattorimme työskentelevät Tampereella. He tekevät myös liikegrafiikkaa ja 3D:tä. Animaattorimme luovat videon liikekielen ja taikovat hahmot, esineet ja kaiken videolla esiintyvän elämään. Voit halutessasi piipahtaa toimistollamme tapaamassa videosi animaattoria.

Uniikki selitysvideo on organisaation väsymätön sanansaattaja. Se on katsottavissa vuorokauden ympäri ja se kertoo haluttua viestiä väsymättä silloinkin, kun ovet lukittuina.  Selitysvideo on myös usein katsojan ensikosketus organisaatioon.

Näistä syistä video ei voi näyttää samalta kuin muiden yritysten videot, vaan se kannattaa tehdä tiettyyn tarpeeseen ja  asiakkaamme näköiseksi. Ainutlaatuisuus ja persoonallisuus jäävät mieleen. Markkinoinnissa ei yleensä kannata peesata kaveria ja hankkia samanlaista kuin kilpailijalla – etenkään videoiden kohdalla.

Kerron mielelläni lisää tavastamme toimia. Soitellaan, lähetetään sähköpostia tai varataan suoraan kahvit! Autamme alkuvaiheen mietinnöissä ja suunnittelussa maksutta, eikä tule velvollisuutta tilata, vaan voit huoletta päätyä muuhunkin vaihtoehtoon.

Tietoja kirjoittajasta

Olen Joni Heinonen, yksi Videotiivisteen perustajista
sekä sen tämänhetkinen operatiivinen johtaja.

Aloitin selitysvideoiden parissa vuonna 2014. Selitysvideot ovat sittemmin käyneet tutuiksi muutaman sadan videon myötä. Samalla olen päässyt vastaamaan lukuisiin asiakkaitamme mietityttäviin pulmiin. Kysymykset saavat miettimään omaa työtä pintaa syvemmältä.

Voit olla minuun yhteydessä soittelemalla (0400 775 785) tai lähetä mailia (joni.heinonen@videotiiviste.fi)!

Jos haluat tietää asiasta enemmän, avaan seuraavaksi hieman laajemmin, miksi videoiden grafiikkaan ja toteutukseen yleisesti kannattaa kiinnittää huomiota ja miksi olemme päätyneet äsken esittelemääni tapaan toimia. Skrollaa hieman alaspäin!

Ota yhteyttä niin jutellaan tarkemmin!

Kiinnostuitko?

Jätä sähköpostisi oheisella lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä . Saat samalla uutiskirjeemme, jossa jaamme tietoa selitysvideoviestinnän mahdollisuuksista.

Mitä jos selitysvideosi ei olisikaan uniikki?

Esimerkki uniikista selitysvideosta

Tässä yksi esimerkki tekemistämme selitysvideoista. AVA Roomin videolla yhdistetään 3D- ja 2D-animaatiota toisiinsa.

AVA Roomin video noudattelee vahvasti tilaajan selkeän skandinaavista muotoilua ja selkeää, pelkistettyä brändiä. Videon 3D-mallit tekivät animaattorimme Lauri ja Riku, 2D-grafiikat taas ovat animaattorimme Ollin käsialaa.

Animaatiovideo on erityisen hyvä vaihtoehto selitysvideon toteutustavaksi silloin, kun videon tyyli halutaan sitoa hyvin vahvasti yrityksen ilmeeseen.

Pohdi hetki seuraavaa tilannetta: Mitä jos yllä oleva AVA Roomin video muistuttaisi vahvasti toisen huonekaluvalmistajan videota? Mitä tämä merkitsisi yritykselle? Entä miten asia näyttäytyisi katsojalle?

Olet melko varmasti törmännyt toisiaan muistuttaviin yritysvideoihin. Erityisesti Facebook-markkinoinnissa tulee vastaan videoita, jotka näyttävät erehdyttävästi toisiltaan vaikka mainostajat ovat aivan toisistaan erilliset tahot. Tämä ilmiö on yleistynyt viimeisten vuosien aikana ja sille on muutama selittävä tekijä. Avaan lyhyesti mistä tässä on kyse.

Kolme yleistä, mutta ongelmallista tapaa tuottaa videoita

Selitysvideoita saa hankittua hyvinkin edullisesti, erityisesti ulkomailta. Tarjoukset itsessään ovat usein hyviä, videot mukiinmeneviä ja hinta varsin alhainen, mutta tällaisissa videoissa piilee usein harmillinen mutta.

Maailmalla ja nykyään myös Suomessa on kolme yleistä, toisistaan hieman eroavaa tapaa tehdä (edullisia) selitysvideoita.

  1. Kohtuullisen yleinen tapa on, että videoiden tekijä käyttää videoissaan suurilta osin valmista katalogista haettua tai ostettua grafiikkaa. Tällaiselle grafiikalle on monta nimeä; stokki (stock material), standardigrafiikka (standard graphics), bulkki, vakiokuvat, katalogigrafiikka (graphic catalogs). Tekijä kokoaa videon näiden valmiiden grafiikoiden pohjalta. Tällaiset videot voivat olla hyvinkin eläviä ja näyttäviä animaattorin taitotasosta riippuen, eivätkä ne välttämättä näytä pikaisella vilkaisulla valmiista materiaaleista tehdyiltä.

  2. Erittäin yleinen tapa on, että videon tekijä käyttää videoiden tekemisessä valmisohjelmistoa. Näissä ohjelmistoissa tilaaja valitsee käytettävät hahmot ja esineet ohjelman sisäisestä katalogista ja sitten ne animoidaan liikkumaan ennalta määritetyillä tavoilla. Tällaiset videot muistuttavat toisiaan erittäin paljon rajallisen materiaalipankin ja toistuvien kohtausten sekä liikeratojen vuoksi.

  3. Kohtuullisen yleinen tapa on, että videoiden suunnittelu tehdään kotimaassa, mutta itse tuotanto ulkomailla joko halvemman työvoiman maissa tai massatuotantona suurissa yhtiöissä.

Videot valmistuvat näillä tavoilla usein nopeasti ja edullisesti sekä jopa kohtalaisella laadulla, mutta lopputuote on videon tilaajan kannalta hieman ongelmallinen.

Miksi tämä on ongelmallista tilaajalle?

On mahdollista, että joku muu viestii samalle kohderyhmälle erehdyttävästi saman näköisellä videolla. Mikä ikävintä, tämä tulee usein vastaan vasta jonkin aikaa videon valmistumisen jälkeen. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä todennäköisempää on että toinen toimija hankkii samalla tavalla tehdyn videon. Erityisen harmillista se on silloin, kun kaksi saman alan toimijaa samalla markkina-alueella käyttää hyvin samannäköisiä videoita viestinnässään.

Videoiden tunnistettavimpia elementtejä ovat hahmot, paikat, esineet, kerronnan kieli, värimaailma ja luonnollisesti tuotemerkit sekä logot. Käytännössä näissä lyhyesti esittelemissäni kahdessa tavassa voidaan näistä merkittävästi varioida vain värejä ja yrityksen tuotemerkkejä ja logoa. Siksi kuvitteellisen Maurin Auto Oy:n videolla esiintyvä animaatiohahmo Mauri voi olla solmion kuviointia myöten täsmälleen samannäköinen kuin tunnetun liikepankin televisiomainoksessa näkyvä asiakaspalveluhenkilö.

Kolmanteen tapaan liittyy lisäksi piirre, jota ei esiinny yhtä vahvasti kahdessa ensimmäisessä. Graafisen alan koulutus ja trendit vaihtelevat maailmalla varsin paljon. Tämän voi havaita myös videoista helposti. Moni tällä tavoin toteutettu video näyttää esimerkiksi selkeästi Etelä-Euroopassa tehdyltä, jolloin muualla tuotetun videon tyyli harvoin täsmää esimerkiksi skandinaavisen yrityksen ilmeeseen.

Nämä ilmiöt näkyvät jo harvakseltaan Suomessakin, ja kun mennään rajojen yli niin tällaisten toisiaan muistuttavien videoiden määrä kasvaa selkeästi. Esimerkkejä löytyy esimerkiksi Youtubesta ja Facebook-markkinoinnista runsain mitoin.

Lisäksi asiasta kiinnostuneille pieni yksityiskohta: piirrosvideoissa (joita kutsutaan myös valkotauluvideoiksi) esiintyy lisäksi oma mielenkiintoinen, tavallaan kolmanneksi laskettava ilmiönsä, jossa selkeästi tietokoneella piirrettyihin kuviin on lisätty jälkikäteen piirtäjän käsi, joka huiskii menemään taululla ja kuvat ilmestyvät muka piirrettyinä. Lähes kaikki näin tekevät toimijat käyttävät samaa ohjelmistoa käden lisäämiseen, jolloin nämä videot muistuttavat selkeästi toisiaan voimakkaan efektin vuoksi – ja aidon piirrosvideon erikoisuus, henkilökohtainen ja inhimillinen ote, jää saavuttamatta.

Mikä sitten on oikea tapa?

Kuten tämän kirjoituksen aloitin, me uskomme, että paras tapa tehdä tavoitteellista ja ymmärrettävää videoviestintää on lähtökohtaisesti tehdä se uniikin selitysvideon avulla. Tällainen video paitsi viestii halutun asian tehokkaasti, niin myös tukee organisaation muuta viestintää. Se myös kestää aikaa ja on tarvittaessa päivitettävissä.

Yhtä oikeaa tapaa videon tekemiseen ei kuitenkaan ole – joskus sarjatuotantovideokin voi ajaa asiansa nopeana yhden asian kampanjavideona. Videon hankinnan pitäisi kuitenkin olla aina strateginen päätös, sillä kyse on investoinnista liiketoimintaan tai organisaation näkyvyyteen.

Me autamme sinua tilauksen suunnittelussa ja budjetoinnissa kädestä pitäen. Käytössämme on useita erilaisia tekemisen tapoja edullisesta verkkopohjaisesta prosessista erittäin perinpohjaiseen, työpajoihin pohjautuvaan viestin kiteytysprosessiin.

Varaa ilmainen konsultointi

Voisiko selitysvideosta olla hyötyä sinulle? Jätä yhteystietosi oheisella lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä kahden arkipäivän kuluessa. Katsotaan yhdessä tarkemmin, millainen selitysvideo ratkaisisi sinun viestintähaasteesi.

Jätä yhteystietosi