Teemme monimutkaisesta yksinkertaista 

STTK:n kanssa tekemämme selitysvideo tasa-arvosta on tyypillinen esimerkki siitä, miten selitysvideo auttaa oivaltamaan olennaisen monimutkaisesta asiasta. Se tuo asiat näkyviksi ja jäsentää ne helposti pureskeltaviksi.

Mikä on selitysvideo?

Monimutkaisen kokonaisuuden tai mutkikkaan logiikan avaaminen lyhyessä ajassa on usein haastavaa, mutta välttämätöntä. Esimerkiksi palvelun toiminnan, tuotteen hyötyjen tai tutkimustulosten kokonaiskuvan hahmottaminen voi olla avainasia ratkaisevaa päätöstä tehdessä.

Mutta miten kompleksisia asioita kuvataan yhtä aikaa ymmärrettävästi ja tiiviisti?

Selitysvideo on mainio keino välittää älyllisesti haastavia viestejä helposti ymmärrettävässä, ytimekkäässä ja viihdyttävässä muodossa. Taidokkaasti laadittu selitysvideo paitsi kiteyttää halutun viestin sen tiiveimpään mahdolliseen muotoon, niin myös antaa katsojalle mahdollisuuden oivaltaa, miten videon asia koskettaa juuri häntä.

Selitysvideot ovat yleensä lyhyitä, alle minuutista muutamaan minuuttiin. Niitä hyödyntävät laajasti erilaiset organisaatiot yrityksistä julkishallintoon ja järjestöihin. Ne soveltuvat viestinnän välineeksi erityisesti silloin, kun viestittävä asia on monimutkainen tai konseptuaalisesti uusi. Selitysvideo hahmottaa asioiden syy-seuraussuhteita, suhdetta suurempiin kokonaisuuksiin tai muita, jopa äärimmäisen abstrakteja logiikoita.

Selitysvideoita kutsutaan maailmalla nimellä explainer video. Suomessa selitysvideoiden aktiivisen hyödyntämisen voidaan katsoa alkaneen vuonna 2012 kumppanimme Tussitaikureiden valkotaululle tehdyistä piirrosvideoista.

Sana ”selitysvideo” juontaa juurensa kuitenkin vasta vuosille 2013-2014, jolloin suunnittelimme Videotiiviste Oy:n perustamista. Suomen kielessä ei vielä tällöin ollut omaa sanaa selitysvideolle. Siksi kehitimme selitysvideon tuotteemme nimeksi, perustuen löyhästi englanninkieliseen termiin ”explainer video”. Sittemmin selitysvideosta on muodostunut yleisnimi tämäntyyppisille videoille.

Mihin selitysvideoita käytetään?

Selitysvideot ovat erinomaisia työkaluja esimerkiksi organisaation tavoiteviestintään, strategian jalkauttamiseen, tuotteen ominaisuuksien tai hyötyjen esittelyyn. Selitysvideot soveltuvat viestintään erityisesti silloin, kun katsojan pitää ymmärtää asiasta pintaa syvemmältä. Ne soveltuvat erilaisille kohderyhmille aina B2C- ja B2B-viestinnästä sisäiseen tiedottamiseen. Selitysvideoita voidaan hyödyntää sosiaalisessa mediassa, henkilökohtaisissa tapaamisissa tai laajempien esitysten koostavana osana.

Selitysvideoita hyödynnetäänkin enenevissä määrin myös perinteisten videoiden tilalla. Niitä käytetään esimerkiksi yritysvideoina, palvelu- ja tuote-esittelyvideoina ja opetus- tai koulutusvideoina sekä markkinointivideoina. Selitysvideo viestii katsojalle hänen ehdoillaan ja oivalluttavuus mahdollistaa sen, että katsoja voi itse hoksata olennaisen ja siten sitoutua viestiin paremmin. 

Selitysvideoita toteutetaan usein animaationa tai piirrosvideona, mutta myös elokuvatoteutukset ovat yleistymässä. Eri toteutustavoilla voidaan havainnollistaa hieman erilaisia asioita. Sinun ei tarvitse kanssamme valita tapaa ennalta, sillä kaikki vaihtoehdot sisältyvät kiinteään hinnoitteluumme.

Muutamia selitysvideoistamme

Timanttiset videot syntyvät yhteistyöllä

Teimme yhdessä SmoothTeamin kanssa selitysvideon, jossa kiteytetään pakohuonepohjaisen tiimiharjoituksen idea. Videolle kiteytyy monimutkainen logiikka, prosessin eteneminen ja olennainen teoria menetelmän taustalta.

Miksi valita meidät?

Selitysvideot avaavat katsojallesi jotakin erityistä, jonka kertominen ymmärrettävästi muilla keinoilla olisi hankalaa. Selitysvideo on siis suoraan toimintasi tai tuotteesi ytimessä ja sen tulee saada lamppu syttymään katsojasi päässä. Tässä onnistuminen vaatii videon tekijältä kokemusta oivalluttavasta videoviestinnästä sekä ymmärrystä mm. liiketoiminnasta, järjestöviestinnästä ja julkishallinnon viestinnästä. Kyky tehdä näyttäviä videoita ei riitä.

Selitysvideo on tavallisesti lyhyt, korkeintaan pari minuuttia. Viestin kiteyttäminen ytimekkääksi onkin onnistuneen selitysvideon avainasia. Tässä me olemme hyviä. Tekijämme ovat selkeyttäneet mitä mutkikkaimpia viestejä aina strategioiden visualisoinneista julkishallinnon hankkeiden koukeroiden selventämiseen, lakiasioiden havainnollistamiseen, palveluita ja tuotteita selventäviin videoihin, monimutkaisen teknisen applikaation hyötyjen avaamiseen ja hienotunteiseen arvoviestintään.

Onnistunut selitysvideo syntyy osaavien tekijöidemme ja aiheen asiantuntijoiden, siis sinun ja kollegoidesi, tiiviissä yhteistyössä. Kokeneet tekijämme tulevat useista eri taustoista aina liiketoiminnasta tutkimukseen ja järjestöelämän kiemuroista taiteelliseen työhön. Kun sinun tietosi ja meidän osaamisemme yhdistetään hallitussa, kiteyttävään videoviestintään suunnitellussa prosessissa, löydämme yhdessä viestisi ytimen.

Teemme kaikki videomme hyödyntäen useiden vuosien aikana kehitettyä, havainnollistavaan videoviestintään suunniteltua prosessia. Tämä tapa tehdä videoita on kehitetty yhdessä Tussitaikureiden kanssa ja se on testattu sadoilla videoilla. Prosessi on asiakkaalle avoin eikä kuormita häntä turhaan – aikaa videon tekemiseen kuluu tavallisesti alta työpäivän verran . Hallitun, tunnetusti toimivan prosessimme ansiosta videon hankinta on asiakkaallemme riskitöntä, sillä annamme kaikille videoillemme täyden 100% tyytyväisyystakuun.

Mitä asiakkaamme kertovat meistä?

Keräämme jatkuvasti tietoa asiakkaidemme tyytyväisyydestä tekemiimme selitysvideoihin. Uskallammekin kehaista, että asiakastyytyväisyytemme on huipputasolla. Osa tästä johtuu varmasti 100% tyytyväisyystakuustamme, jonka nojalla jokaista videota työstetään niin kauan, että lopputulos on asiakkaamme mielestä erinomainen. Jotakin kertoo sekin, että sadoille videoille myöntämäämme tyytyväisyystakuuta on käytetty koko historiamme aikana vain kerran. Olemme haastatelleet asiakkaitamme myös videoille, tutustu heidän kertomuksiinsa!

Puhtaan energiantuotannon ratkaisuihin erikoistunut KPA Unicon tarvitsi selitysvideoita myyntinsä ja viestintänsä tueksi. Tutustu markkinointikoordinaattori Jonnan kokemuksiin selitysvideoiden tekemisestä meidän ja Keksin kanssa!

Tutustu Jonnan kokemuksiin

Helmee Imaging valmistaa kiiltävien kappaleiden laaduntarkistukseen suunniteltua Helmee AOI -konenäköjärjestelmää. Tutustu Helmeen TJ:n Mika-Petteri Kuron kokemuksiin videoiden tekemisestä!

Tutustu Mika-Petterin kokemuksiin

Oletko hankkimassa selitysvideota?

Pyydä tarjous täyttämällä oheinen lomake tai soita suoraan meille!

Oletko hankkimassa selitysvideota viestintään? Jätä meille tarjouspyyntö oheisella lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä kahden arkipäivän kuluessa.

Tarjoamme selitysvideoita kahdessa eri laajuudessa:

Selitysvideo on tavallinen selitysvideo, joka sopii tavalliseen viestintään. Tekemisen tapa on ketterä ja suoraviivainen, johtaen nopeasti valmiiseen videoon. Selitysvideo on mahdollista saada myös pikatuotantona.

Oivallusvideo® on erikoistason selitysvideo, joka on suunniteltu vaativan viestinnän tarpeisiin. Prosessi sisältää fasilitoituja työpajoja ja useita vaiheita, joissa videon viestiä testataan erilaisin luonnoksin sekä koeyleisön avulla. Oivallusvideoissa moniammatillinen ja korkeakoulutettu tiimi työstää videosi viestiä kanssasi. Oivallusvideo on ratkaisusi erityisesti silloin, kun viestintäsi ei saa epäonnistua.

Voit valita jo tarjouspyynnössä kumpi vaihtoehdoistamme sopisi tarkoituksessi parhaiten. Jos et ole varma, autamme oikean vaihtoehdon valinnassa.

Soita Mikolle 
+358 41 317 4977

Soita Jonille
+358 400 775 785

Pyydä tarjous