Aloitin työt Videotiivisteen projektinvetäjänä syyskuussa 2019. Siitä lähtien olen perehtynyt selitysvideoiden tekemiseen ja ensimmäiset itse luotsaamani videot valmistuivat muutamien kuukausien jälkeen tuosta aloituksesta. Kokemukset ja havainnot ovat olleet kiinnostavia!

Ensimmäinen oma projektini oli Helsingin kaupungille tehty Kulkupelillä on väliä -video. Tämä video on suunnattu nuorille, jotka pohtivat keinoja vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Työhistoriastani löytyy reilu annos toimittajan töitä, ja huomasin selitysvideoiden tekemisessä olevan paljon tuttua. Projektin aluksi videon aiheeseen perehdytään intensiivisesti, ja samalla vauhdilla tietoa lajitellaan ydinasioihin ja täydentäväksi tiedoksi. Selitysvideon on oltava sisällöllisesti todella selkeä ja ymmärrettävästi etenevä, aivan kuin hyvän lehtijutun. Tyypillisesti ykköshaaste ei suinkaan ole tiedon vähyys, vaan runsaudenpula. Jaarittelisin mieluusti kaikki kiinnostavat yksityiskohdat ja sivujuonteet, joten aina yhtä kinkkinen sisällön karsiminen on tullut tutuksi uudelleen. Karsimisesta kannattaa kuitenkin tykätä. Niin se vain on, että lyhyet jutut luetaan ja lyhyet videot katsotaan.

Asiasisällön selitysvideon muotoon pukeminen on ollut minulle enimmäkseen uutta. Olen ollut tekemässä kaikkia Videotiivisteen ilmaisukeinoja, eli animaatioita, piirrosvideoita ja elokuvallisia toteutuksia. Jokaisen kohdalla asiaan vihkiytyneiden kollegoiden osaaminen on tehnyt vaikutuksen. Eri keinoissa on monia erityispiirteitä ja nyansseja, joiden ansiosta ne sopivat erilaisiin viesteihin ja erilaisille kohderyhmille. Projektinvetäjän näkökulmasta on huojentavaa, että lähtökohtaisesti kaikki ilmaisukeinot ovat käytettävissä ja jokaiseen löytyy asiantuntevat tekijät.

Tässä mielessä selitysvideoprojektit muistuttavat kokemuksiani pelialalta; sisältöön ja kokonaisuuteen keskittyvän projektinvetäjän ei tarvitse kantaa huolta animoinnin tai elokuvaamisen vipstaakeista sen enempää kuin pelisuunnittelijan tarvitsee pohtia koodaamisen tai grafiikan teknisiä yksityiskohtia. Osaava ammattilainen kyllä hoitaa homman kotiin, ja haastavista jutuista innostutaan entisestään.

Muutenkin iloisten yllätysten listalla ovat ihmiset. Ei pelkästään muut videotiivisteläiset, sillä osasin kyllä odottaa hengenheimolaisuutta aiempien media-alan kokemusteni valossa. Mutta ne asiakkaat! Olen ollut tekemässä projekteja finanssijäteille ja pikkufirmoille, kaupungeille ja järjestöille, teleoperaattoreille ja energiateollisuudelle. Tuote-esittelyjä, hankekuvauksia, opetusmateriaalia ja sisäistä viestintää. Niiden kautta olen päässyt katsomaan ulkopuolisena toinen toistaan kiinnostavampia bisneksiä ja konteksteja. Mikä parasta, asiakkaiden edustajat ovat olleet kaikki todella mukavia!

Kirjoittajasta

Jaakko Maaniemi
Projektinvetäjä
ent. Pelisuunnittelija, 10Tons Ltd.
ent. päätoimittaja, Gamereactor

Jaakko tunnetaan Videotiivisteellä erityisesti osuvasta kritiikistään, terävästä huumoristaan ja spontaanista siistien pelivideoiden jakamisesta työkanaville.