Miksi uniikki selitysvideo?

Joni Pohjankettu

Meiltä kysytään usein selitysvideoiden tekemiseen liittyviä kysymyksiä, jotka ovat nousseet esiin joko videon hankintaa suunniteltaessa tai videon toteutuksen aikana. Tässä artikkelissa Joni Pohjankettu kertoo siitä, miksi selitysvideon kannattaa olla yksilöllinen.

Teimme Cleorin kanssa selitysvideon heidän ICF-palvelustaan. Graafikkomme Veera ja animaattorimme Riku loihtivat videon grafiikat asiakkaan kanssa pidettyjen työpajojen perusteella. Video on asiakkaamme näköinen, sillä se on tehty vain heitä varten. Mutta entä jos näin ei olisi? Mitä merkitystä sillä on, ettemme tee videoita kirjastomateriaaleilla?

Mitä tarkoittaa, että video suunnitellaan yksilöllisesti tilaajan kanssa?

Meiltä kysytään aina silloin tällöin, mitä tarkoittaa että jokainen videoistamme suunnitellaan yhdessä tilaajan kanssa. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että teemme kaikista videoistamme uniikkeja, emmekä tee niitä valmiista materiaaleista (huom. tämä ei tarkoita asiakkaan kannalta fiksua olemassa olevien pohjamateriaalien käyttöä). Videon käsikirjoitus, kerronta, äänimaailma, grafiikka, liikekieli ja muotokieli suunnitellaan vastaamaan tilaajan tarvetta ja brändiä. 

 

Suunnittelemme jokaisen selitysvideon yhdessä tilaajan kanssa. Käymme läpi videon tavoitteet ja käytettävissä olevan budjetin, kirjoitamme yhdessä käsikirjoituksen ja suunnittelemme kuvituksen tyylin ja sisällön. Testaamme ideat projektin aikana useassa eri vaiheessa ja niitä hiotaan jatkuvasti yhdessä. Näin pidämme huolta siitä, että video on kaikilta osin tilaajan näköinen ja toiveiden mukainen. Moniammatillinen työryhmämme auttaa tekemään viestistä kuin viestistä ymmärrettävän.

Miten tämä näkyy tekemisessä?

Tyylin ja toteutustavan suhteen tämä tarkoittaa kolmea asiaa:

  1. Videon toteutustapa valitaan yhdessä asiakkaan kanssa ja suunnitellaan tukemaan haluttua viestiä. Sitä ei tarvitse valita ennalta, sillä usein oivallus siitä miten viesti saadaan kerrottua parhaiten syntyy vasta yhteistyön aikana.

  2. Videoiden grafiikka tehdään varta vasten tilaajalle ja animaatiokerronta suunnitellaan jokaiselle videolle erikseen. Emme siis räätälöi videota olemassaolevista pohjista ja siksi jokainen videomme on erilainen.

  3. Teemme kaiken tämän Suomessa, suurelta osin Tampereella. Näin vältämme rikkinäisen puhelimen ja hitaat muutoskierrokset sekä voimme varmistaa, että kaikki tehdään asiakastamme varten. Toki kansainväliset puhujat tulevat ulkomailta.

 

Suurin osa graafikoistamme työskentelee Tampereen toimipisteessämme Kuninkaankadulla. He piirtävät luonnokset ja lopulliset grafiikat asiakkaan kanssa tehtyjen suunnitelmien pohjalta, tietysti brändiohjeistukset huomioiden. Yleensä tapaat graafikon videoprojektin aikana ja voit keskustella tarpeistasi suoraan hänen kanssaan.

 

Myös animaattorimme työskentelevät Tampereella. He tekevät myös liikegrafiikkaa ja 3D:tä. Animaattorimme luovat videon liikekielen ja taikovat hahmot, esineet ja kaiken videolla esiintyvän elämään. Voit halutessasi piipahtaa toimistollamme tapaamassa videosi animaattoria tai varata etätapaamisen.

Tärkeimmät syyt valita uniikki selitysvideo

Uniikki selitysvideo on organisaation väsymätön sanansaattaja. Se on katsottavissa vuorokauden ympäri ja se kertoo haluttua viestiä väsymättä silloinkin, kun ovet lukittuina.  Selitysvideo on myös usein katsojan ensikosketus organisaatioon.

 

Näistä syistä video ei voi näyttää samalta kuin muiden yritysten videot, vaan se kannattaa tehdä tiettyyn tarpeeseen ja  asiakkaamme näköiseksi. Ainutlaatuisuus ja persoonallisuus jäävät mieleen. Markkinoinnissa ei yleensä kannata peesata kaveria ja hankkia samanlaista kuin kilpailijalla – etenkään videoiden kohdalla.

 

Kerron mielelläni lisää tavastamme toimia. Soitellaan, lähetetään sähköpostia tai varataan suoraan kahvit! Autamme alkuvaiheen mietinnöissä ja suunnittelussa maksutta, eikä tule velvollisuutta tilata, vaan voit huoletta päätyä muuhunkin vaihtoehtoon.

Joni Pohjankettu

Aloitin selitysvideoiden parissa vuonna 2014. Selitysvideot ovat sittemmin käyneet tutuiksi muutaman sadan videon myötä. Samalla olen päässyt vastaamaan lukuisiin asiakkaitamme mietityttäviin pulmiin. Kysymykset saavat miettimään omaa työtä pintaa syvemmältä.