Prosessi kantaa arjen jännittäjää

Saara Järviö

Olen jonkinasteinen jännittäjä monen uuden asian edessä. Jos en tiedä mitä on tapahtumassa, pohdin kaikkia mahdollisia skenaarioita ja stressaan niitä. Mielessä pyörivät epäonnistumiset ja jäätymiset. Uudessa työssä aloittaminen on siksi usein hyvin kuluttavaa aikaa. Alkutaipaleellani Videotiivisteellä on ollut kuitenkin toisin.

 

Meillä työn ytimessä on selkeä prosessi – sekä fasilitoinnissa, videoiden tekemisessä kuin yleisesti kaikessa toiminnassa. Selkeä prosessi tukee tekemistä – kun seuraan prosessia, tiedän eteneväni niin kuin pitää. 

 

Elämässä tulee kaikenlaista vastaan, eikä kukaan ole jatkuvasti sataprosenttisen skarppina. Sellaisina hetkinä moni tehtävä voisi tuntua ylivoimaiselta ja stressaavalta. Olen kuitenkin tyätaipaleeni mittaan kuukausi kuukaudelta oppinut luottamaan yhä enemmän prosessiin – kun vain seuraan tuttua kaavaa, asiat sujuvat hienosti. Olen vetänyt palaveria unettomien öiden jälkeen, migreenissä, flunssassa ja muuten vain hajamielisenä, mutta tuttu kaava on aina kuljettanut maaliin. Näinä hetkinä ei olisi ollut rahkeita improvisoida ja rakentaa uutta, mutta tutun pohjan päälle on aina saanut koottua hyvän työpajan, jossa on ollut tilaa myös reagoida ja rentoutua.

Prosessin avulla perehtyjästä valmiiksi tekijäksi

Prosessiin tutustuminen myös muiden työnkuvien osalta on auttanut tehtävään perehtymisessä. Tulen videomaailman ulkopuolelta, ja moni grafiikoihin ja animaatioihin sekä muuhun tekniseen tekemiseen liittyvä asia on minulle vierasta. Jos prosessia ei olisi pohjalla, olisi todella vaikeaa kaavailla videon tuotantopuolta ja aikatauluttaa projektia. Nyt selkeät linjaukset auttavat siinäkin – prosessi antaa työkaluja, joiden avulla voi luoda suunnitelmia ja käydä keskusteluja. Se myös muodostaa selkeät raamit joita tarpeen tullen muokata. Ei haittaa, että en tunne kaikkia termejä, kun näen järjestyksen ja logiikan tekemiselle. 

Linnan Kehitys Oy:n ja Team Finland Hämeen Oivallusvideo oli Saaran ensimmäinen projekti Videotiivisteellä. Persoonallinen video kiteyttää yrityspalveluiden idean minuuttiin.

Hyvä Prosessi ei rajoita luovuutta, vaan mahdollistaa sen

Kolmas hyvä puoli Videotiivisteen yhteisessä prosessissa on sen joustavuus ja muokkautuvuus. Prosessin askelmerkit eivät ole kiveen hakattuja, vaan niitä voi ja pitääkin muokata aina tilanteen mukaan. Prosessi antaa pohjan, jonka varassa voi tarpeen tullen improvisoida ja kokeilla uutta. Sekin on helpompaa, kun alla on selkeä kuva siitä miten asiat etenevät. On myös ollut kiva huomata, miten yhteistä prosessia jatkuvasti kehitetään. On hyvä, ettei ajatella että tässä tämä nyt on hamaan tappiin asti, vaan ollaan avoimia uusille ideoille ja tavoille. Ajan myötä opitaan uutta ja asiat muuttuvat, ja niin muuttuu prosessikin. Ainoa mikä ei muutu on että prosessi on tekemisen tukena. 

 

Kun prosessi kuljettaa eteenpäin, stressaaminen ja jännittäminen putoavat tekemisestä pois. Silloin löytyy uudenlaista rentoutta ja luovuutta. Keskittymisen voi laittaa itse asioihin, vuorovaikutukseen, uuden ajattelemiseen ja muuhun tärkeään.

Saara Järviö

Projektinvetäjä
Filosofian maisteri (Yleinen kirjallisuustiede)

Saara on työporukan paitsi tarkimmista tarkin prosessinviilaaja, niin myös rento ja hyväntuulinen tunnelmankeventäjä. Saara syttyy erityisesti kestävään kehitykseen ja kulttuuriin liittyvistä aiheista, sekä sellaisista joissa pääsee tutustumaan itselleen aivan vieraaseen maailmaan.