Voiko kunta- tai alueviestintä olla kiinnostavaa? (kyllä voi)

Moni kunta ja aluetoimija on kerta toisensa jälkeen saman pulman edessä: miten kertoa kuntapolitiikan kiemuroista tai oman alueen ihmeistä? Moni turvautuu perinteiseen brändivideoon tai mainokseen, mutta löytyy Suomen mannuilta niitäkin, jotka kokeilevat jotain uuttakin.

Katso ja inspiroidu oheisista videoista ja hoksaa itse, miten alueviestintää voi tehdä tavallisesta poikkeavalla tavalla.

Viitoskäytävä kulkee Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen halki, kattaen alueen jolla asuu joka kymmenes suomalainen. Pohjois-Savon liitto teki kanssamme astetta erikoisemman animaation Viitoskäytävästä viestimiseen. Kuntaviestintä ja aluemarkkinointi hyötyvät usein huumorista, vaikka asia itsessään olisi vakavampaa.

Entä jos viestittävä asia ei olekaan niin mieluista kuultavaa? Suorastaan timanttinen esimerkki löytyy Nurmijärveltä muutaman vuoden takaa. Nurmijärvi oli vaikeiden valintojen edessä taloushuoliensa kanssa ja tästä kerrottiin piirrosvideon avulla. Kuntaviestintä on erityisen vaikeaa harmillisissa aiheissa, mutta ikävästä asiasta huolimatta viestintä oli tässä tapauksessa mielenkiintoista ja antoi nurmijärveläisille ajattelemisen aihetta kuntalaisesta kunnanjohtoon.

Kehitysyhtiö Karstulanseudun videossa “Sydänsuomi lasten sanoin” käy hyvin ilmi selitysvideon tunteisiin vetoava puoli. Kodista, lapsista ja lapsiperheistä löytyy jotakin kaikkia meitä ja kuntia yhdistävää. Se tarvitsee vain päästää näkyviin.

Mun Keuruun videolla puolestaan vedotaan suoraan yrittäjiin, konkretiasta tai hersyvästä huumorista säästelemättä.

 

Selitysvideoita käytetään jatkuvasti enemmän oivalluttamaan esimerkiksi syitä muuttaa johonkin kuntaan tai alueelle, sijainnin hyödyistä yritystoiminnalle tai alueellisista erityispiirteistä.

 

Syy suosion kasvuun on selvä: Esimerkiksi kuntamarkkinoinnissa on vaikeaa erottautua, koska oman kunnan edut jakaa vähintään kymmenen muuta Suomen kuntaa. Samankaltaista viestintää on myös paljon, jolloin yllättävä keino auttaa huomion kaappaamisessa.