Millainen on persoonallinen tapa viestiä organisaationa?

Markkinointikirjallisuudessa, valtaosassa verkkokursseja ja melkein jokaisen markkinointigurun puheissa kehotetaan viestimään persoonallisesti. Mutta mitä se persoonallisuus oikeastaan tarkoittaa, jos viestijänä on yritys, järjestö tai esimerkiksi julkishallinnon toimija? Pitäisikö aloittaa tekemään videoita, joissa esiintyy itse? Tai tulisiko sinun kirjoittaa henkilökohtaisia blogikirjoituksia?

 

Ei välttämättä. Persoonallisessa viestinnässä ei ole välttämättä kyse personoinnista – eikä kannatakaan olla, jos viestijä on selkeästi organisaatio eikä yksittäinen henkilö.

 

Viestin persoonallisuudessa on kyse ennen kaikkea siitä, miten viesti välitetään:

1. Millainen viestijä on? Onko viestivä organisaatio luonteeltaan esimerkiksi rento / asiallinen / hauska? Tämän tulisi välittyä viestissä.

2. Viestinnän kieli, “tone-of-voice”: harva haluaa lukea, kuunnella tai katsoa jargonvyöryä tai sellaista viestintää, jossa vastaanottajaa aliarvioidaan. Kielen tulisi olla sellaista, jonka kohdehenkilö ymmärtää.

3. Miltä kerrottava viesti tuntuu / näyttää / kuulostaa? Usein hyvä viesti on jollain tavoin muista erottuva, mutta samalla myös tunnistettavissa viestijän kertomaksi.

 

Ja pohjimmiltaan kaikissa näissä pointeissa siitä, että tiedostat viestiväsi toiselle ihmiselle, mutta organisaatiosi saappaista. Kun tämä on kunnossa, on todennäköisempää että kohdehenkilö on kiinnostunut asiastasi.

Persoonallinen viestintä voi kaikesta tästä huolimatta olla, ja parhaimmillaan onkin, tiukasti brändinmukaista. Auntien kanssa tekemällämme Oivallusvideolla hyödynnetään Auntien brändiä hyvinkin persoonalliseen viestintään.

 

Yhteenvetona voisi sanoa, että kun videosi tuntuu siltä, että se on sellaisten ihmisten tekemä kuin katsojakin, ja kun se kertoo viestittävän asian olevan tarkoitettu juuri katsojalle ja hänen kielellään, olet maalissa.