Aloitin työt Videotiivisteellä projektinvetäjänä syyskuussa 2020. Tutustumisen ja perehdytysvaiheen jälkeen pääsin lokakuussa hyppäämään ensimmäisten projektien puikkoihin. 

Jo ennen Videotiivisteellä aloittamistani olin ollut ahkera selitysvideoiden kuluttaja, eli konsepti itsessään oli jo hyvinkin tuttu. Hurjasti uutta täytyi kuitenkin ottaa haltuun astuessani selitysvideoiden tekemisen maailmaan. Kenties osuvin vinkki, jonka ennen töiden aloittamista sain, oli: “luota prosessiin”. Se kannatti, sillä Videotiivisteen prosessi selitysvideoiden tuottamiseen on sadoilla videoilla testattu, hiottu ja paranneltu.

Projektinvetäjän töiden alkuvaiheilla pääsin työstämään Auntielle Oivallusvideota tökkivän arjen ratkaisuista. Videosta tehtiin versioita myös mm. englanniksi ja norjaksi!

Projektinvetäjän tehtävät aloitetaan käytännössä tyhjältä paperilta, tai nykyhetken etätyöolosuhteissa oikeastaan ruudulta. Lopputuote on tiivis video, jossa kiteytetään ymmärrettävästi viestin kannalta kaikki olennainen. Oma taustani on humanististen ja yhteiskuntatieteiden parissa, joissa tärkeänä osana on kyky osata löytää, yhdistää ja tulkita monimutkaisten ilmiöiden olennaisia osia. Tätä taitoa saa hyödyntää myös selitysvideoiden suunnittelussa: on ratkaisevan tärkeää löytää asiakkaan viestin kannalta tärkeimmät ajatukset ja tiivistää ne selkeään ja houkuttelevaan muotoon. Monipuolinen ja laaja tietous yhteiskunnan toiminnasta ei sekään ole selitysvideoita tehdessä pahitteeksi. 

Mielestäni Videotiivisteen prosessin hienous piilee siinä, että jokaisella on vastuualueensa, mutta mitään ei tehdä yksin, vaan yhteistyö projektin kaikissa vaiheissa on vahvaa. Asiakkaan kannalta hyöty näkyy siinä, että koko projektin ajan sisältö on useiden kriittisten silmäparien alla, joka johtaa tietenkin laadukkaampaan lopputulokseen.

On ollut kiinnostavaa oppia, miten tiiviillä yhteistyöllä ja ideoiden hiomisella tyhjältä ruudulta aloitettu idea muotoutuu videoksi. Pala kerrallaan rakennettu sisältö muodostaa mielekkään kokonaisuuden, jossa kuva ja teksti tukevat toisiaan. Visuaalisuuden ja tekstin yhdistäminen on itselleni ollut kenties suurin oppimisen paikka. Onneksi työtä on saanut opetella asiansa osaavien ammattilaisten seurassa, jotka ottavat uudet haasteet (ja työntekijät) innolla vastaan. Videotiivisteellä arvostetaan monipuolista kokemusta ja erilaisia taustoja, ja videotiivisteläisten yhteishenki, huumori ja avoimuus ovat asioita, jotka ovat tehneet uuteen työhön tarttumisesta entistä mielekkäämpää. 

Videoiden tyyli vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Helsingin yliopistolle tehdyllä videolla hyödynnettiin piirrosvideon keinoja.

Vastuullisen viestinnän tärkeys ja oikean informaation esille tuominen on nykypäivänä korostunut. Viestintä on myös muuttunut: mitä tiiviimpää ja lyhyempää, sitä parempi. Monisatasivuisille tutkimuksille on paikkansa ja niitä täytyy jatkossakin tehdä, mutta varsinkin sosiaalisessa mediassa viestiminen vaatii nykyisin erityisen hyvää taitoa kertoa asiat ytimekkäästi, selkeästi ja vetoavasti.

Kirjoittajasta

Minna Heinonen
Työskenteli projektinvetäjänä 2021 asti
Filosofian maisteri (Historia)

Minna tunnettiin sekä työporukassa että asiakkaidemme parissa inhimillisestä ja lämpimästä otteesta, rennosta asenteesta ja intohimosta erikoiseen musiikkiin.